Yoga is een fantastische manier om het lichaam krachtig en soepel te maken. Daarnaast geeft het ontspanning in lichaam en geest. Yoga is, in andere woorden, een manier om lichaam en geest beter te leren kennen. Vergelijk het met een onderzoek, waarbij jouw eigen lichaam, adem, emoties, gedachten, reacties op prikkels enz. onderwerp zijn van dat onderzoek. Yoga wordt wel vertaald als ‘verbinden’: het verbindt lichaam en geest weer tot één geheel. Terwijl we vaak in het dagelijks leven die twee los koppelen, we leven dan vooral vanuit ons hoofd.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga. Bij YogaOntMoeting wordt Critical Alignment Yoga gegeven, een yogavorm ontwikkeld door Gert van Leeuwen. Omdat Wieke opgeleid is in zowel Hatha Yoga als Critical Alignment Yoga (CAY) zijn de lessen een combinatie van deze vormen.

CAY hulpmiddelen

Bij CAY maken we gebruik van hulpmiddelen (tools) voor het ontspannen van de rug zoals bijvoorbeeld een stripje voor de bovenrug, een rolletje voor de onderrug, een hoofdstandbankje of een achteroverbuigboogje. Kijk op CAY-tools voor meer informatie.

Aanbod van lessen

YogaOntMoeting biedt de volgende lessen aan: CAY in combinatie met Hatha Yoga, zowel live als online. Daarnaast kunt je ook terecht voor individuele en CATherapielessen. Kijk ook bij Lessen voor het lesrooster.

CAY in combinatie met Hatha Yoga

De CAY-lessen worden gecombineerd met diverse (bewustwordings-) oefeningen uit de Hatha Yoga en Aplomb Yoga (van Maartje van Hooft). Iedere les begint met het opwarmen van een deel van de rug met CAY-hulpmiddelen, zoals bijvoorbeel het stripje voor het ontspannen van de bovenrug. Er is veel aandacht voor bewustwording van spanning en ontspanning in het lichaam. Krachtige oefeningen worden afgewisseld met zachte oefeningen. Na het uitvoeren van een houding is er tijd om het effect ervan te voelen op je lichaam. Ademoefeningen en het in aandacht zitten (stilzitten, meditatie) kunnen onderdeel zijn van de lessen. 

– Critical Alignment Therapie

Bij klachten, bijv. nek- en rugklachten, RSI/CANS, ademhalingsproblemen, burn-out klachten, zijn CATherapielessen soms geschikter. Deze lessen zijn gericht op het oplossen van, of beter leren omgaan met klachten. Kijk bij CA Therapie voor uitgebreide informatie over deze therapielessen.

Individuele lessen / Privélessen

Individuele yogalessen zijn bijvoorbeeld therapielessen waarbij jouw klacht centraal staat. Je kunt ook kiezen voor een individuele les als aanvulling of verdieping op je wekelijkse lessen. Individuele lessen zijn ook mogelijk als je geen wekelijkse lessen volgt. De les kan zich richten op yogahoudingen (asana’s) die je beter zou willen begrijpen/uitvoeren. Bijvoorbeeld het staan op een hoofdstandbankje, een heldenhouding, een achterover- of vooroverbuiging enz. In een individuele les gaan we op zoek naar aanknopingspunten. Je kunt het ook gebruiken om een serie houdingen voor je yogabeoefening thuis samen te stellen.

In alle gevallen kan gebruik worden gemaakt van CAY maar dat is niet noodzakelijk. Ook adem- en/of ontspanningsoefeningen kunnen gebruikt worden, al naar gelang de behoefte. Door deze individuele aanpak gaat alle aandacht naar jou.

Individuele lessen worden in overleg gepland.