Bij Critical Alignment Yoga gebruiken we verschillende tools, zoals hieronder afgebeeld. Het stripje en rolletje helpen om delen van het lichaam rond de wervelkolom, te ontspannen. Het zijn passieve, ontspannende oefeningen die tegelijk heel intensief kunnen zijn. Ook het hoofdstandbankje en het boogje worden ingezet als hulpmiddel om tot meer ontspanning te komen.

Veel klachten kunnen worden verlicht met deze hulpmiddelen, denk bijvoorbeeld aan hernia- en RSI-klachten. CAY wordt toegepast in alle lessen gegeven door YogaOntMoeting. 

Hoe werkt Critical Alignment Yoga 

Deze vorm van yoga richt zich met name op de botten, zoals de wervelkolom, en het ontspannen van de spieren rond de wervels waardoor deze weer beweeglijk kunnen worden. De wervelkolom kan door omstandigheden (o.a. stress) vervormen. Bij grote afwijkingen kunnen allerlei klachten ontstaan zoals hernia en RSI. Met deze vorm van yoga werk je direct op de wervelkolom en op het ontspannen van spieren rond de wervelkolom.

Stress zet zich vaak vast in het lichaam als spierspanning. Deze spanning zorgt ervoor dat spieren en gewrichten stijf worden. Tijdens de yogales zoek je de spanning in het lichaam op en leer je met behulp van je ademhaling los te laten. Zodra de spierspanning minder wordt, kan de wervelkolom weer in beweging komen. Tegelijkertijd bouw je kracht op om een nieuwe, open lichaamshouding te ondersteunen. Lichaam en geest zijn zeer nauw met elkaar verbonden. De lichamelijke ontspanning werkt door op mentaal niveau. Je leert op een meer ontspannen manier omgaan met stress. Ondertussen ben je intensief lichamelijk bezig. Je leert nu eens niet via je hoofd maar via je lichaam!

Stress is een functioneel onderdeel van het leven. Er dreigt gevaar, je lichaam maakt adrenaline aan en daardoor krijg je de energie om te vechten of te vluchten. Veel mensen functioneren echter voortdurend onder stress. De spanning wordt niet meer goed afgevoerd en slaat zich op in het lichaam als spierspanning. Spieren, gewrichten en de wervelkolom worden stijf. In combinatie met het eenzijdig belasten van het lichaam kan de wervelkolom zelfs gaan vervormen en dit kan uiteindelijk leiden tot rug-, nek- en RSI-klachten.

Meer informatie staat op de site van Gert van Leeuwen: www.criticalalignment.nl.