Critical Alignment Therapie

Critical Alignment Therapie (CAT) richt zich op klachten gerelateerd aan de wervelkolom. Denk aan nek- en schouderklachten, hoofdpijnklachten, pijn/uitstraling naar armen, polsen, handen en benen, heupklachten, lage of hoge rugpijn en hernia. Ook bij stress gerelateerde klachten zoals vermoeidheid, burn-out en ademhalingsklachten kan Critical Alignment Therapie (CAT) als therapievorm ingezet worden.

CAT helpt bij het verlichten van klachten en zijn ook geschikt als je je houding wilt verbeteren en/of onderhouden. De oefeningen die je leert kun je preventief gebruiken als onderhoud voor je eigen lichaam en/of om je houding te verbeteren en te onderhouden. Als je toch weer last krijgt, weet je welke oefeningen je kunt doen.

CAT is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is en bereid zijn/haar lichaam te onderzoeken door ook thuis regelmatig te oefenen. Klachten kunnen je veel leren over je lichaam, hoe je beweegt en hoe je de dingen doet, met welke instelling. Het willen ontdekken is vaak al een goede stap richting verlichting van je klachten.

Hoe ontstaan klachten? 

Als je lichaam soepel en sterk is, kan het vrij en moeiteloos bewegen. Bewegingen worden goed doorgegeven door het lichaam, er zijn geen “blokkades”. Door spanning die je in de loop van je leven vaak opdoet, kunnen er stijve plekken ontstaan. De spanning zet zich vast in je lichaam. Op die plekken wordt de beweging niet meer goed doorgegeven, het systeem hapert.

Die spanning zet zich vast door stress, je werkhouding, veel zitten (te weinig bewegen) of te veel bewegen op een plek (overbelasting). Soms is het ene deel stijf, bijvoorbeeld je linker heup, en raakt een ander deel, je rechterheup, overbelast omdat je daar gaat compenseren. Zo ontwikkel je voorkeurshoudingen en -bewegingen. Meestal ben je je hiervan niet bewust. Na een lange tijd kan dit leiden tot een structurele verandering/vervorming van je wervelkolom. Ook daarvan hoef je je niet bewust te zijn, totdat je klachten krijgt.

Hoe werkt CAT?

Bij CAT gebruiken we net als bij de CAY diverse hulpmiddelen:  stripje, onderrug- en middenrugrol, riem, achteroverbuigboogje, schouderstandblok en hoofdstandbankje.

Dit zijn hulpmiddelen om plekken in je lichaam op te zoeken die stijf zijn geworden. We zoeken de spanning op om vervolgens te onderzoeken of je die spanning langzaamaan kunt loslaten zodat er weer beweging terug kan komen. Dit is jouw persoonlijke onderzoek, je leert je lichaam steeds beter kennen. Je voelt waar het gemakkelijk beweegt en waar niet, je ontdekt je compensaties, je voorkeurspatronen. Uiteindelijk wordt je door deze kennis over jezelf en je lichaam meer en meer je eigen therapeut.

De confrontatie met spanning is niet altijd even aangenaam. Daarom zocht je lichaam al maanden- of jarenlang een manier om óm die gespannen plek heen te bewegen. In de lessen wordt je op een veilige, rustige en bewuste manier naar de stijve plekken begeleidt. Op plekken waar het stijf was, kan de wervelkolom terug bewegen naar de vorm die het ooit had.

Iets wat gedurende jaren veranderd is van vorm, zal niet heel snel terug bewegen. Vandaar dat CAT geen snelle manier is om van klachten af te komen. Het is wél een structurele manier om je klachten te verlichten, waarbij je bovendien veel inzicht krijgt in hoe jij en je lichaam in elkaar zitten.

Intake 

Je kunt een afspraak maken voor een intake waarin we jouw klachten bespreken en ik je rug onderzoek. Je krijgt uitleg hoe Critical Alignment werkt en ik ga samen met jou onderzoeken welke oefeningen geschikt zijn om een verandering tot stand te brengen. We gaan dan ook tijdens de intake aan de slag met enkele oefeningen.

Je kunt een mail sturen naar Wieke@YogaOntMoeting.nl voor meer informatie of het maken van een afspraak.