Wieke Wiegersma

Wieke is eigenaar en oprichter van yogapraktijk YogaOntMoeting: “Vanaf 2004 geef ik yogalessen op verschillende locaties, van 2012 tot 2022 in mijn eigen yogastudio in Odijk. Na mijn verhuizing naar Friesland geef ik online yogalessen en live lessen in Langweer.

Na mijn studie’s in Bolsward en Wageningen ben ik aan het werk gegaan als onderzoeker. Ik had veel last van spanning op het werk. Bij toeval las ik een berichtje in de krant over yoga. Dat sprak me aan en zo maakte ik kennis met yoga. Yoga bleek meer te zijn dan alleen maar ontspannen. In 2003 besloot ik een yogadocentenopleiding te doen. Begin 2008 heb ik mijn baan als business intelligence consultant in Zeist opgezegd en heb ik mijn eigen yogapraktijk opgericht met de naam YogaOntMoeting: yoga om te ontmoeten en te ont-moeten.”

Ontmoeten gaat over anderen ontmoeten, open staan voor anderen, maar betekent ook mezelf ontmoeten of beter leren kennen. Vooral de momenten waarop ik mezelf tegenkom, waarop ik uitgedaagd wordt, zijn lastige, maar waardevolle groeimomenten. 

Ont-moeten gaat over me bewust worden van al die dingen waarvan ik – bewust of onbewust-  denk dat ik ze moet doen. Hiervan bewust worden betekent de keuze hebben om het wel of niet te doen. Er is geen ‘moeten’ meer. Dat wat ik doe probeer ik met aandacht te doen; dat geeft rust en ontspanning. 

De verbinding tussen al deze punten is Yoga. Yoga was eerst vooral een goede fysieke tegenhanger voor al het denken op het werk. Het ontspande me. Yoga doe je met aandacht, ik voelde mijn lichaam weer; het denken en piekeren werd af en toe onderbroken. Een goed begin van bewustworden, waaruit ontspanning, een betere balans werk-prive en innerlijke groei konden ontstaan. Hieruit ontstond Yogapraktijk YogaOntMoeting: een plek voor meer bewustwording en ontspanning, voor mezelf, maar ook voor anderen die daarnaar op zoek zijn.

Voor vragen kun je contact opnemen via email: Wieke@YogaOntMoeting.nl.

Wieke is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland (www.yoganederland.nl).

Opleidingen en bijscholingen

Bijscholing Diafragmale adem bij long-COVID (2022): bij Danielle Bersma (Samsara)

Bijscholing De kracht van taal, geweldloze communicatie toegepast in CAY: Nicole Bannenberg (Yoga Garage Amsterdam)

Bijscholing Yoga Nidra: bij Diana Aben (2021)

Basiscursus Aplomb Yoga en interne stabiliteit (Essentie module 1): bij Maartje van Hooft (2019-2020)

Yin yoga en Aplomb: bij Maartje van Hooft en Marga Zouthout (2018)

Critical Alignment Yoga (CAY), Critical Alignment Therapie (CAT) en Lesgeven in CAY: docentenopleiding bij Gert van Leeuwen (2011, 2016, 2016-2017).

Pranayama bij Marjo Vredenbregt (2014)

Verdieping Critical Alignment Yoga bij Yoga met Selle (2013)

Adem & Ontspanning bij Yvonne Esser (2005).

Meridiaanyoga – Yoga en energie bij Marjo Vredenbregt (2008).

Opleiding tot Power Yogadocent bij Tonnie Goes (2008), aangevuld met een cursus Easy Flow Yoga.

Meditatie, bijscholing bij Douwe Tiemersma (2010).  

Waar het allemaal mee begon: Samsara, vierjarige yogadocentenopleiding (2007); specialisatie: yoga bij RSI-klachten en migraine.

Daarnaast volg ik diverse workshops en korte bijscholingen en blijf dat doen om meer kennis, inzicht en ervaringen op te doen. Yoga is een oneindige ontdekkingsreis. Ik wil dat graag doorgeven aan iedereen die begonnen is aan zijn of haar ontdekkingsreis.